Wednesday, May 5, 2010

Kotak, Box, Segi Empat, Rectangle

Man peeking out of box. Don't be like him. Jegil mata. Huduh!

"Luar Kotak"

Blur. Saya tak tahu ape tu fikiran luar kotak. Fikiran luar kotak? Adakah anda kena berfikir di luar kotak kasut? Adakah anda kena berfikir di luar kotak buku matematik? Atau adakah anda kena berfikir di luar kotak 'Double A'?

(^_^")

Tapi itu dulu.. Masa mula-mula masuk arena perancangan.

Boss asyik cakap:

"Kita mesti berfikir di luar kotak"

Ape ke benda 'fikir di luar kotak' tu?

Thinking.. Thinking... Grrr...

Ooh.. Bila dah kena explain dengan otak sendiri baru saya tahu. Fikiran di luar kotak maksudnya berfikir untuk jangka panjang dengan lebih jauh, lebih inovatif, dan boleh diterima pakai. Tapi, saya nak fikir ape? Setakat kerja kerani, nak pikir ape?? Setakat fikir untuk diri sendiri boleh lah. Contohnya, fikir macam mana nak lariskan business tudung ekin kat office masing-masing, fikir business kuih raya, dan fikir macam mana nak jual insurans kat colleagues masing-masing. Hahaha! Default scenario! Macam kat office korang tak pernah ada situation kat atas kut? Awawaww

Usually, orang yang sentiasa berfikir di luar kotak ni, orang high level je.  Jarang kerani atau PAR nak fikir lebih-lebih. Yeah, we are not decision maker. But, you are! We just make it done. Easy right? Dapat gaji dalam RM1,200 above lagi. Dah tu ada panel klinik lagi. Kalau demam, tak payah bayar. Tihehe!!

Kalau selalu sangat fikir kat luar kotak, jangan sampai jadi macam ni yer boss..


Lelaki kiri: Eh eh, kau nak pergi mana?
Lelaki kanan: Yeehaa! Nak tinggalkan kau, kolot. Hahaha!!

No comments: