Friday, June 18, 2010

Tips Untuk Puasa (2 bulan lagi da..)

Kemungkinan entry di bawah agak kasar untuk kamu baca. Tapi, saya tak akan menarik balik entry saya itu. Mungkin saya yang sensitif atau orang yang touching tu yang sensitif. Lol! Macam budak-budak. Kamu tuh. Ye, kamu yang terasa dengan saya tuh. Hohoho. Bukan saya saja yang fikir kamu macam tuh. Tak percaya. Cuba kamu tanya kawan-kawan kamu yang lain tu.

Well, mari tinggalkan minah jenin ni. Kita cerita pasal benda lain plak.

(^_^)

Kelas akan start 12hb Julai depan. Yup. Memang gigil. Tapi challenge paling hebat, time bulan puasa nanti. Sempat ke aku nak buka? Hohoho. Kurus. Kurus..mesti kurus munye.. Hohoho. Bulan depan dah masuk Sya'ban. Lepas tu Ramadhan. Apa? Nak selalu kenyang? Kalau camtuh, tak payah puasa. Hohoho!

Berikut adalah tips yang baik untuk korang hadapi time puasa nanti. Heheh.

1- Kalau rasa-rasa nak kurangkan rasa haus, jangan telan air liur pulak. Batal puasa woh! Tapi, kurangkan ambil garam dan makanan pedas time sahur nanti. Jangan kau makan asam pedas lak subuh-subuh sepi'e. Hohoho.

2- Kalau rasa-rasa nak kurangkan perut korang bunyi macam ada orang bergelek dangdut, elakkan dan kalau boleh jangan makan makanan berlemak ketika sahur. (patut la aku makan roti john time sahur tak kenyang-kenyang. hehehe)

3- Banyakkan makan sayur untuk refrain from hunger. Yeah, sayur? Saya not really pemakan sayur. Tapi bleh cubakannn..

4- Makan kurma. Erm, ni saya ikut. Campur ngan milo. Yummy! 4 biji kurma celup milo saya boleh habis.

5- Paling best. Kena banyakkan minum air untuk ganti balik air yang hilang time puasa siang tadi. Minum air sampai kencing 5-6 kali pun tak apa. Heheh. Kurang air akan menjadi salah satu causes of your health impairment. Jadi, minumlah air!

Berguna tak tips di atas. Bolehlah sama-sama praktikkan bulan puasa nanti..!

Yuhuu..Tata!

No comments: