Friday, November 7, 2014

Rasa Hati Part 1

Aku dah lama takde idea nak make-up cerita dalam blog sendiri. Tak laju macam tahun-tahun sebelum ni, 2010. Masa tu rancak benor aku update dalam blog. Setiap inci kisah, setiap inci apa yang aku fikir semua terpacul dalam blog. 

Sekarang dah tak dah. Komitmen kot. Especially bila aku dah berkahwin. Banyak fikir pasal kerja, rumah, keluarga. Idea tu kering, susut, surut macam perigi buta yang kering takdak air. Yang ada pun, keladak!

Sekarang aku dah berhenti belajar. Kekangan masa. Mungkin bukan sebab masa kot. Masa tak salah apa-apa. Sebenarnya tiada istilah time management. Yang ada sebetulnya adalah self management. Masa tidak perlu diuruskan. Masa tetap bergerak. Masa tetap meninggalkan kita. Cuma diri kita yang kena pandai menguruskan diri sendiri. Agaknya aku tak ada self management kot. Tu pasal tak terkejar dengan belajar...

Bila difikirkan balik, BESAR hikmahnya Allah kurniakan. Sebaik saja aku berhenti belajar, ayah sakit dan didiagnos brain cancer. Kerol pulak diarah bertugas ke Rekreasi Berkuda di Titiwangsa, yang mana waktu bekerja 7 hari seminggu. 

Masa tu aku sangat terfikir, Allah menggerakkan hati aku dengan betul. Just imagine, dengan ayah sakit, Kerol kerap outstation kadang-kadang sampai seminggu, kalau tak outstation pun, kena kerja petang atau malam, macam mana aku nak cope keluarga dan diri sendiri sekiranya aku teruskan belajar. 

Memang orang akan kata RUGI berhenti. Tapi untuk aku, totally tidak! Rezeki belajar ada dimana-mana. Segulung diploma, ijazah, memang boleh dikejar. Keluarga? Sekali terlepas dari genggaman, akan terlepas buat selama-lamanya. Lebih baik luangkan masa untuk keluarga yang lebih memerlukan diri kita. 

Tapi, aku tak lah nak kata tak nak belajar terus... Of course, nak! Cuma keadaan sekarang tidak mengizinkan buat sementara waktu. Aku dah buat plan, maybe aku sambung kat UM atau OUM. Either one. Yang mana lebih practical dan friendly dengan aku yang full time worker.

Dan aku, tak nak menceritakan segala perjalanan dari mula ayah aku sakit sampai lah sekarang. Itu peribadi. Personal thing. Aku tau, ramai yang mula buat andaian dan judgemental sebab aku quit belajar. Biarlah itu menjadi konflik dalam diri aku.

Alhamdulillah, segala keputusan yang aku putuskan untuk diri sendiri disokong penuh oleh Kerol. Apa yang aku fikirkan baik, in shaa Allah, baik. Sebenarnya, banyak perkara yang lebih penting untuk aku ambil berat selain sambung belajar. Yes, memang education level tu penting. Aku tak nafikan. Tapi, ada perkara yang lebih dekat dengan hidup aku untuk aku fokuskan dulu.

Contoh paling senang, anak.

17 Nov ni genap 2 tahun perkahwinan. Kalau ikut kalendar Hijrah, 3 Muharram. 2 tahun aku suami isteri menunggu dengan harapan untuk dikurniakan cahaya mata. Siapa yang tak nak anak kan? Dan aku rasa, lebih baik untuk aku berusaha dan fokus mendapatkan anugerah dari Allah swt ini. 

Anggapan aku terhadap sambung belajar ni, adalah rezeki. Mungkin rezeki belajar aku tak habis. Kalau dah dikatakan bukan rezeki, memang bukanlah rezeki kita. Aku percaya, setiap rezeki memang dah ditentukan oleh Allah, yang penting, aku kena berusaha dan ada target. Aku target untuk ada baby. Why not aku fokus untuk dapatkan rezeki yang ini dulu? Tak salahkan? Belajar itu tak semestinya dalam bilik kuliah. Pengalaman juga something pelajaran jugak kan?

Aku jugak tak kisah kalau sekiranya ada orang pandang rendah dengan aku sebab drop out dari U. Aku percaya, sebenarnya banyak cabang rezeki yang akan terbentang didepan setiap hamba-hamba-Nya. Kalau kita percaya kepada setiap ketentuan dari Allah, aku percaya, aku tak perlu risaukan apa-apa. In shaa Allah...semoga Allah istiqomah kan hati aku.

Yang penting untuk aku sekarang, adalah keluarga. Keluarga adalah segalanya. Keluarga ibarat bola kaca. Yang mana kalau kita baling, confirm berderai. Kalau dapat disambung pun, tetap tak akan sama.

Hargai setiap orang disekeliling kita. Especially, orang tua kita. Sayangi mereka seadanya. Hargai penat lelah mereka. Juga penat lelah suami. Aku tak sempurna. Setiap hari aku akan bagitau Kerol "maafkan saya kerana bukan isteri yang sempurna".. Macam tajuk dram gitteww! Realitinya, ya, aku memang tak sempurna. Kerol pun selalu reply "kalau sempurna itu, Tuhan". 

Nikmati kehidupan selagi yang tersayang ada disekeliling kita. :)

No comments: